BISERI SANDŽAKA

Prijedstavnici Najvećih Vakufskih Fondacija U Turskoj U Posijeti
2018-03-10

BISERI SANDŽAKA

NOVI PAZAR – U petak, 06.05.2016. godine održana je centralna svečanost povodom završetka školovanja maturanata Sinan-begove medrese u Novom Pazaru i maturantica Bakije-hanume medrese u Prijepolju.
 
U svečanoj atmosferi uz program koji su priredili učenici i učenice medresa, kao i uz ilahije i kaside hora Stambol ispraćena je jos jedna  generacija maturanata Sinan-begove medrese u Novom Pazaru i maturantica Bakije-hanume medrese u Prijepolju.
 
Poruku maturantima su uputili diretkori medresa mr. Mensur ef. Zukorlic i mr. Sami ef. Dzeko. Takodje, direktori su uručili plakete Murad ef. Sukić učeniku i učenici generacije: Muhamedu Papicu  i Delvi Bajraktarevic.
 
Muftija sandžački Hasib ef. Suljović je čestitajući maturantima, njihovim roditeljima, profesorima i vakifima na uspjehu, istakao da pored znanja o vjeri, islam zagovara izučavanje i ostalih nauka potrebnih za razvoj zajednice.
 
“Želim da ih Allah obdari snagom i elanom da ne prestanu sa sticanjem znanja. Maturanti su samo jedan stepenik, apsolventi drugi pa ni tada neka ne stanu. Allah nam preporučuje da tražimo znanje”, poručio je muftija, Suljović.
 
Muška Sinan-begova medresa u Novom Pazaru i ženske medrese u Prijepolju i Tutinu su biseri, koji su prepoznatljivi i predstavljaju obrazovno-vaspitni sistem u Sandžaku i R. Srbiji i nastavljaju tradiciju verskog obrazovanja, vaspitanja i odgoja, predstavaljaju i sintezu na putu usavršavanja ljudske ličnosti, poručeno je na svečanoj akademiji maturanata u novopazarskom Kulturnom centru.
 Pripremila: Sejla Dupljak

Leave a Reply