EKSKURZIJA BAKIJE-HANUME MEDRESE

Na Opštinskoj smotri recitatora u Prijepolju
2018-03-17
NAŠ IZBOR JE BAKIJE-HANUME MEDRESA
2018-03-17

EKSKURZIJA BAKIJE-HANUME MEDRESE

EKSKURZIJA BAKIJE-HANUME MEDRESE I ŽENSKE MEDRESE U TUTINU

U saradnji sa Internacionalnim Univerzitetom u Sarajevu, učenice Bakije-hanume medrese u Prijepolju i Ženske medrese u Tutinu, predvođene direktorima prof. Nusret ef. Gusincem, prof. Sami ef. Džekom i zamjenikom direktora Bakije-hanume medrese prof. Muhamed ef. Halilagićem, u okviru trodnevne ekskurzije, posjetile su Bosnu i Hercegovinu.
 
Rano ujutru, 1. maja 2014. god., medresin školski autobus krenuo je iz Tutina put Sarajeva. Već oko 10h napravljena je pauza za doručak u prostorijama Bakije-hanume medrese u Prijepolju što su učenice Ženske medrese u Tutinu iskoristile za obilazak ove medrese. Nakon toga, svi zajedno, krenuli smo u Sarajevo gdje nas je, prvo, na Fakultetu Islamskih Nauka u Sarajevu primio prof. Fadil Maljoki, predstavivši nam historijat i rad Fakulteta. Prenijevši selame dekana Fakulteta, prof. Maljoki je izrazio nadu da će neke od učenica naših medresa upisati dodiplomske studije na FIN-u.
 
Nakon obraćanja uvaženog profesora učenice su postavljale pitanja vezana za upis i stipendiranje stranih studenata. Prijem na FIN-u završen je uručivanjem poklona od strane naše dvije medrese za upravu ovog Fakulteta koji nam je upriličio ovako srdačan doček na čemu smo neizmjerno zahvalni. Nakon boravka na FIN-u, učenice i upravu medresa je ugostila Gazi Husrev-begova medresa čiji je dugogodišnji profesor Jusuf Čikić predstavio medresu i njen dug historijat.
 
Nakon obilaska prostorija medrese uslijedio je koktel. Pored GHB medrese neizostavan je bio i obilazak Kuršumlije medrese i Begove džamije poslije čega je napravljena kraća pauza za ručak. U 20h učenice i upravu medresa je ispred IUS-a dočekala visoka delegacija ovog Univerziteta vice rector prof. dr. Recai Aydin, vice rector prof. dr. Hasan Kurkut i direktor fondacije “Tuba” Ibrahim Halil Bašaran. Sve učenice smještene su u ženski studentski dom Mehmet Cakir gdje su se upoznale sa sestrama iz Turske koje studiraju na ovom Univerzitetu.
 
U petak ujutru, nakon doručka u restoranu IUS-a, zaputili smo se u Mostar i Blagaj. Muslimanski Omladinski Klub Konjica na čelu sa predsjednikom Esadom Korićem dočekao nas je u Konjicu i obezbijedio nam vodiča Jasmina Ahmića koji nam je davao izuzetno korisne informacije o svim lokacijama kroz koje smo prolazili. U Blagaju smo obišli čuvenu Tekiju na Buni gdje smo u obližnjoj džamiji klanjali džumu namaz.
 
Nakon džume namaza krenuli smo u Mostar gdje smo obišli čuveni most i sreli se sa brojnim prijateljima. Naša sljedeća stanica bila je  Jablanica gdje smo zajednički ručali a nakon toga, naš dragi vodič nas je proveo kroz najznamenitija mjesta svog grada Konjica. Nakon akšama naš autobus ponovo je stigao na IUS gdje nam se zvanično obratio vice rector prof.dr. Recai Aydin koji nam je predstavio ovaj Univerzitet sa svim njegovim departmanima a nakon obilaska Univerziteta, istraživačkih laboratorija i razgovora sa maturanticama Bakije-hanume medrese kojima je ponuđena stipendija na ovom Univerzitetu, druženje sa prof.dr. Recai Aydinom nastavljeno je do kasno u noć u restoranu Turquaz. Nakon doručka, u subotu, učenice su napustile IUS i uputile se, prvo, na šehidsko mezarje gdje smo obišli mezar rahmetli Alije Izetbegovića a nakon toga i ostale znamenitosti Sarajeva i Baščaršije. Nakon podne namaza, prepuni predivnih utisaka, krenuli smo u Sandžak.
 
Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo našem domaćinu Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, Fakultetu Islamskih Nauka u Sarajevu i Gazi Husrev-begovoj medresi koji su nas ugostili i priredili nam srdačan doček. Takođe, zahvaljujemo se i našim prijateljima iz MOK-a Konjica čija nam je pomoć uljepšala ovu ekskurziju.

OBDANIŠTE “NAHLA” UZ PODRŠKU H.O. “EMANET” ISPORUÈILI ROBU PRIHVATNOM CENTRU U TUTINU
Oglasavanje
 

MULTIMEDIJA

MAHSUZ SELAM
GELDIM SANA

VIDEO
 

Gregorijanski kalendar

 

Leave a Reply