Prijedstavnici Najvećih Vakufskih Fondacija U Turskoj U Posijeti

BISERI SANDŽAKA
2018-03-10
Sviječana Akademija Maturanata I Maturantica I Bosnjackog Nacionalnog Vijeca
2018-03-16

Prijedstavnici Najvećih Vakufskih Fondacija U Turskoj U Posijeti

Direktor Bakije-hanume medrese mr Sami ef. Džeko ugostio je danas, 11.01.2016. godine, sa svojim saradnicima i direktorom Ženske Medrese u Tutinu prof. Nusretom ef. Gusincem, visoku delegaciju predstavnika vakufskih fondacija iz Turske na čelu sa predstavnikom Ilim Yayma Cemiyeti organizacije Salih Sağır-om.

Delegaciju su još sačinjavali i Mansur Özdemir (Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığı) , Mehmet Akif Karataş (Hüdayi Vakfı ), Ekrem Küçüksucu (Türkiye Diyanet Vakfı ), Muhammed Ubeydullah Hocagil (Türkiye Gençlik Vakfı TÜGVA ), Ahmet Hüsrev Adiloğlu (Hayrat Vakfı ), Adnan Oğuz (Uluslararası Öğrenci Federasyonu UDEF )

Na sastanku održanom u Bakije-hanume medresi u Prijepolju istaknut je visok nivo posvećenosti ove dvije medrese na odgoju učenica koje su bile gosti Ilim Yayma organizacije u julu prošle godine. Predstavnici ovih udruženja iz Turske koja vode brigu o nekoliko desetina hiljada studenata u Turskoj istakli su kako su spremni na saradnju sa naše dvije medrese i da su oni samo uvodnica za mnogo veće organizacije i udruženja koja će nas i u buduće, kao i do sada, podržavati u našem vaspitno-obrazovnom radu.

Mansur Özdemir istakao je da i u ime Ministarstva Prosvete Republike Turske i u ime predstavnika vakufskih fondacija pruža punu podršku radu naših medresa uz očekivanje da ćemo u budućnosti imati još mnogo više zajedničkih projekata.

Svim učenicama Bakije-hanume medrese koje ove godine završavaju svoje školovanje bit će obezbijeđena stipendija za studiranje u Turskoj – zajednički su istakli svi prisutni.

Također, na sastanku je dogovorena i razmjena učenika između naših medresa i medresa i islamskih fakulteta u Turskoj kao i organizacija naučnih seminara za osoblje medrese u cilju poboljšanja kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada.

U okviru posjete delegacija je posjetila i Mahmud-begovu džamiju u Prijepolju kao i džamiju u Hisardžiku.

Leave a Reply