Sviječana Akademija Maturanata I Maturantica I Bosnjackog Nacionalnog Vijeca

Prijedstavnici Najvećih Vakufskih Fondacija U Turskoj U Posijeti
2018-03-10
Večer Ilahija I Kasida
2018-03-16

Sviječana Akademija Maturanata I Maturantica I Bosnjackog Nacionalnog Vijeca

Muška Sinan-begova medresa u Novom Pazaru i ženske medrese Bakije-hanume medresa u Prijepolju i u Tutinu, biseri su koji su prepoznatljivi i predstavljaju obrazovno-vaspitni sistem u Sandžaku i R. Srbiji i nastavljaju tradiciju vijerskog obrazovanja, vaspitanja i odgoja, predstavaljaju i sintezu na putu usavršavanja ljudske ličnosti, poručeno je na sviječanoj akademiji maturanata u novopazarskom Kulturnom centru.
Povodom završetka školovanja maturanata Sinan-begove medrese u Novom Pazaru i maturantica Bakije-hanume medrese u Prijepolju, održane su Sviječane akademije u ova dva grada. U petak, 08.05. održana je centralna Sviječana akademija maturanata i maturantica u Novom Pazaru.
U izuzetnoj, sviječanoj atmosferi u Koncertnoj dvorani KC Novi Pazar uz program koji su priredili učenici i učenice medresa i neizostavni hor Stambol ispraćena je jos jedna generacija maturanata Sinan-begove medrese iz Novog Pazara i maturantica Bakije-hanume medrese iz Prijepolja.
Poruku maturantima su uputili diretkori medresa mr Mensur ef. Zukorlić i mr Sami ef. Dzeko koji su uručili Plakete Murad ef. Sukić učeniku i učenici generacije, Muhamedu Papicu i Delvi Bajraktarevic.
Muftija sandžački Hasib ef. Suljović je, čestitajući maturantima, njihovim roditeljima, profesorima i vakifima na uspjehu, istakao da pored znanja o vijeri, islam zagovara izučavanje i ostalih nauka potrebnih za razvoj zajednice.
“Želim da ih Allah dz.s., obdari snagom i elanom da ne prestanu sa sticanjem znanja. Maturanti su samo jedan stepenik, apsolventi drugi pa ni tada neka ne stanu. Allah dz. s., nam preporučuje da tražimo znanje”, poručio je Suljović.
„Islam je osnova identiteta muslimana Bošnjaka, a u medresi se upravo uče predmeti koji su islamskog karaktera, kuransko-sunnetskog izvorišta, i medrese pored ličnog usavršavanja učenika i učenica daju mogućnost očuvanja tog identiteta“-istakao je muftija Suljović.
U subotu,14.05. u Velikoj Sali Doma kulture u Prijepolju održana je Sviječana akademija maturantica Bakije-hanume medrese na kojoj su pored roditelja učenica, prijepoljaca, profesora medrese i službenika Odbora MIZ Prijepolje, prisustvovali i reisul-ulema Adem ef. Zilkić, muftija sandžački, Hasib ef. Suljović, prijedsjednik Sabora IZ-e Sandžaka Mustafa ef. Makić, kao i prijedsjednici i imami sandžačkih medžlisa.
Uz ilahije i kaside izveden je predivan program sa kojeg je poslana jedinstvena poruka, koju je potcrtao i direktor medrese prof. Sami ef. Džeko „medresa je garant očuvanja tradicije, kulture i nadasve vijere u Prijepolju.
Direktor medrese Sami Džeko, naglasio je da medresa nudi mnogo toga što ni nauka ne može.
– Čovijek je, zahvaljujući nauci našeg vremena, stavio svoju nogu na površinu mijeseca, ali nije uspeo staviti ruku na tajnu svoga postojanja i cilj života. Savladali smo, naukom, neke prirodne sile, ali nismo uspeli savladati strasti i požude u nama samima – izjavio je Džeko. Na akademiji u Prijepolju se obratio i reisul-ulema, Adem ef. Zilkić koji je čestitavši maturantima i maturanticama rekao da njihovo dalje školovanje, rad i trud trebaju biti usmjereni ka podizanju svijesti o istini, pomaganju istine i čvrstog i ustrajnog djelovanja na tom putu. Reisul-ulema je prisutne podsijetio da je prije nekoliko godinu na istom mjestu Prijepoljcima predao u emanet Bakije-hanume medresu i da su oni taj emanet u velikoj mijeri ispunili, ali da se trebaju potruditi još više da medresa uđe u svaku prijepoljsku kuću i srce svakog Prijepoljca.
Poglavar islamske zajednice Srbije Adem ef. Zilkić je, na sviječanoj akademiji, istakao važnost vijerskog obrazovanja zarad očuvanja harmonije i srijeće u društvu.
– Medrese su čista izvorišta znanja i morala sa kojih se trebaju napajati mladi ljudi i koja se nikada i nipošto ne smiju zaprljati – rekao je Zilkić.
Ono što treba prenaglasiti jeste činjenica da većina lokalnih medija nije propratila ovaj nesvakidašnji događaj, a to nam je potvrdio i poglavar Islamske zajednice Srbije, obraćajući se prisutnima u Prijepolju, rekavši da je Glas zapadne Srbije “Jedini prozor, mikrofon, zvučnik, od svih medija u ovom dijelu Srbije, gdje se cuo glas Islamske zajednice Srbije i koji je prepoznao nešto u nama da se ovaj događaj proprati”.

Autor: Dževad Zejnelović

http://www.mesihatsandzaka.rs/vijesti/1086-svecane-akademije-maturanata-sinan-begove-i-maturantica-bakije-hanume-medrese.html

Leave a Reply